sâmbătă, 27 februarie 2010

Help 1 și help 2 - alăptare și pantofi

Sunt la nevoie. 

Am nevoie de un sfat și de un serviciu. Desigur că aș putea apela la forumuri să găsesc soluții, dar am cam depășit faza aceea. Prefer să îmi întreb prietenele mai apropiate, care știu mai mult despre mine, copilul meu și legătura dintre noi.

Să începem cu sfatul, că ăsta mă doare cel mai tare. Dacă ați mai citit, mă plângeam că Nora nu mănâncă. Mai nimic. Toate ale le ascund prin mâncăruri pe care le agreează, o fugăresc prin casă cu mâncarea, uneori mă enervez, alteori plâng, dar de cele mai multe ori o iau de la capăt. Mă așez lângă ea, ne jucăm cu ceva și reușesc să-i mai strecor ceva în gură. Preferă să sugă. Ceea ce mă aduce la problema mea. Nu vreau s-o înțarc, dar nu sunt convinsă că laptele meu îi mai ajunge la ceva. Poate de sete, dar uneori îmi lasă impresia că nici setea nu și-o potolește, pentru că apoi poate să bea și o cană întreagă de  apă/suc. 

Programul ei de supt e următorul: dimineața, la primul trezit suge bine și apoi încă o repriză de somn. Când se trezește, suge iar. Ce-o mai găsi pe-acolo numai ea știe. Apoi, în timpul mesei de prânz, când nu deschide gura nici cu rugăciuni, vrea în brațe și caută sânul. Dacă o las, suge de 2 ori și gata. Dacă n-o las, face un scandal monstru. Trebuie să precizez că n i-am refuzat sânul niciodată până acum. Am mai amânat-o cu apă, gândindu-mă că îi e sete. Dar dacă nu sunt acasă cu ea o zi întreagă, nu face scandal că n-are țâță. Și a mai fost o zi când n-a vrut să sugă deloc. Am fost cu ea la birou și deși era obosită maxim, n-a vrut să sugă deloc. De abia când am ajuns acasă, după 8 ore, a vrut lapte. 

Să reluăm. După prânz, dacă mă prinde, adică dacă o iau în brațe și o iubesc puțin, nu doar o transport, suge iar, semn că-i e somn. Când se trezește, suge iar. Peste ceva vreme, la masa de seară episodul de la masa de prânz se repetă. Am ajuns să fug din bucătărie când mănâncă (!) doar ca să nu mă mai vadă și să nu vrea la mine. Întrucât nu se omoară cu masa de seară, stă grămadă pe mine și suge la răstimpuri. Până la ora de culcare, nu cred că mai e nimic în sâni, că doar a lipăit toată ziua.

În concluzie, ar suge tot timpul. Dacă nu suntem acasă, nu face așa. Caută sânul doar când îi e somn.  În rest e cuminte și civilizată, nu trage de haine cu disperare, cum face acasă. 

Știu că nu e ok, dar nici nu știu cum să procedez să o reglez cumva. Nu m-ar deranja comportamentul ei dacă ar mânca peste zi. Așa, mă gândesc că își ostoiește foamea cu 3 picături de lapte și nu-i mai trebuie mâncare. Aș vrea să îi dau numai dimineața și seara, iar în timpul zilei să mănânce mâncare. Bine, hai, și înainte de somnul de prânz :D. 

Întrebările mele sunt: cum să fac să reglez copilul și credeți că e necesar să-i bag formula? Adică atunci când îi dau să sugă, să îi completez cu formula. Din experiența de până acum, nu îi place nici laptele de vacă nici formula lu' Sofi. Se joacă cu tetina, dar nu se omoară cu laptele din sticlă. Mă gândesc să-i suplimentez ca să fiu convinsă că bea măcar lapte calumea. Nu știu, sunt tare încurcată. 

Repet, nu vreau s-o înțarc și demersul meu nu este o cale ocolită de a ajunge în acel punct. Acum, dacă din experiențele voastre, credeți că asta ar fi soluția, voi spuneți-o, nu mă menajați, și oi găsi eu cale de mijloc. 

Problema numărul doi - serviciul. Am nevoie de cineva cu rude/prieteni/cunoștințe în Franța. Nu vreau să se îndatoreze nimeni pentru mine, că nu face. Nu io nu fac, ci pantofii de care m-am amorezat (alții) nu merită un lanț al slăbiciunilor. 

Pârdalnicii care mă țin pe jar:

Sunt de pe www.laredoute.fr, unde costa 11 euro. Sunt și pe site-ul românesc, dar costă 170 de ron, adică de 3,5 ori mai mult. De banii ăștia mi-am luat cizme! Plus că e principiul la mijloc. Prefer să plătesc transport decât să dau cât nu face pe o pereche de pantofi.

Și cum cei din Franța nu livrează în România, nu pot decât să găsesc pe cineva de-acolo care să mi-i trimită. Că mi s-a pus pata rău. I-am văzut din toamnă, dar mi-a fost jenă să scriu pe blog. Am mai stat, i-am mai admirat, am găsit alții și mai scumpi, m-am codit, m-am învârtit și până la urmă am scris, că poate am noroc și pe urmă aș fi regretat că n-am făcut-o.

Deci doamnelor, dacă aveți posibilitatea, vă rog eu, ajutați un biet suflet de mamă al cărei copil  nu mănâncă să-și aline suferința cu o pereche de balerini. Vă mulțumesc.

25 de comentarii:

  1. Copila mea e mai mica, dar daca as fi in locul tau, nu as apela la formula deloc. Din principiu. Acu tre' sa vezi de ce nu mananca solide deloc, nu ii place nimic?
    Uite, noi ca abia am inceput (auto)diversificarea, nu avem probleme, iar copilasi care refuza piureurile mananca ei singurei "finger foods" mult mai bine. Mai degraba incearca sa vezi de ce nu vrea mai deloc solide decat sa suplimentezi, cred eu.
    Mult succes si rabdare de fier.

    RăspundețiȘtergere
  2. In primul rand, Ale, sa stii ca ea gaseste lapte in sani chiar si seara. Sanul nu este un rezervor finit, laptele nu sta adunat in sani (cum imi spuneau mie toate babele, nu-i da asa des sa suga ca sa se "adune" laptele, am fobie de expresia asta) Laptele se formeaza in clipa in care ea incepe sa suga, chiar daca aparent sanii sunt goi, cand copila suge el incepe sa se produca si ea are ce bea.

    Exact prin chestia asta am trecut si eu, refuza hrana in favoarea sanului. Fereasca Dumnezeu sa il fi luat in brate, imediat tragea de mine si daca nu ii dadeam era jale mare. L-am intarcatla un an si 4 luni din motive de sanatate (a mea) si totodata speram ca va incepe sa manance mai bine. Deloc. Sanul l-a inlocuit cu apa. Alt lapte nu mi-a acceptat inca de atunci si deja sunt 10 luni de la intarcare. Pferera sa bea apa in loc de mancare, exact cum facea cu sanul. De asta ma gandesc ca daca vrei si poti intarcarea nu e o solutie, macar din lapte isi ia multe chestii. Cu mancatul efectiv, am avut succes cand am inceput sa ii tai bucatele si sa il las sa manance singur. Sau ii dadeam lui lingurita si atunci manca, chiar daca in jur si pe el era jale, ca inca nu avea dexteritate cu lingurita si ii scapa si sarea in toate partile... dar nu se lasa pana nu termina mancarea. Sau ii mai dadeam la reclame. El se uita si deschidea gura si eu top. Ajunsesem de ii facusem calup cu reclamele lui preferate pe youtube numai sa manance. Imi aduc aminte cum inainte sa am copil cand spuneau alte mamici ca dau de mancare copilului la reclame eu ma juram ca nu voi face niciodata asta... sau mai spuneam dc nu vrea sa manance sa nu manance si gata, cand i-o fi foame vine el la mine... Nu stiu dc ti-am fost de mare ajutor.

    Cat despre pantofi, sunt absolut superbi, sper sa te poata ajuta cineva... as vrea si eu o pereche... :)

    RăspundețiȘtergere
  3. La prima problema nu stiu ce sfat sa iti dau. Gaza mea a supt (combinatie cu formula) doar trei luni asa ca n-am ajuns la varsta fetitei tale si nu-mi dau seama daca e nevoie sa o intarci sau nu ca sa manance mancare. Pot doar sa iti spun ca si daca ar fi intarcata ai putea avea aceleasi disperari legate de cum NU mananca (deloc sau destul). Al meu are doi ani si ma tot mir cum face sa se incadreze in norme, sa-si urmeze linia aia evolutiva de undeva din zona mediei. La inaltime si la greutate. Nu mananca fructe, mai nou nici banana. Legumele sunt alea din mancarea gatita, in cantitati mici si eventual mai roade o felie de ardei gras, o frunza de salata ocazional si plimba prin gura morcov si gulie cruda pe care apoi le scuipa.
    La problema doi te-as putea ajuta. Locuiesc in Germania dar sigur livreaza si aici. Cum sunt asa mici si draguti probabil sunt si usori si n-o fi transportul pana la mine cine stie cat. Urmeaza apoi sa plece spre Ro si aici poti avea uneori emotii cu posta (romana). Vreau doar sa spun ca eu nu as cumpara incaltaminte fara sa o probez dar picioarele mele sunt un caz special :-)
    Spune-mi cum facem...

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna.Cam asa am patit eu cu cel mic al meu. Cand eram eu prin preajma era agatat de san, altfel era ok. De mancat... la fel. Concluziile trase de mine. Piciul meu se dezvolta super bine. Sanul ii era suficient. Smecherii cu mancarea... Multe jucarii (cele mai bune: cutiile noi, pungile fosnitoare si recipiente cu capac); la noi erau foarte bune stirile, il tineau cu gura cascata daca vorbea stirista (la cel mare au mers reclamele). De descoperit ce-i place si marjat pe alimentul ala. La noi mergea kefirul de la Napolact. Si cam atat. Uneori si supa. Numai daca avea dovlecel (aluneca mai usor pe gat). Altfel, o lingurita 2 si gata. Lapte de alte natii n-a vrut si n-a baut pana anul trecut (aproape de 5 ani). Tetina sau suzeta, nici pomeneala. Aaa, si marul cu banana il manca cu placere. In schimb sucul de fructe nu, iar acum bea...
    Eu zic ca laptele tau ii e suficient, si de alint si de mancare si de punte spre somn. Cand o vei intarca (nu acum) sau cand nu te va avea in preajma ca vei fi la serviciu, veti ajunge la ce-ti doresti acum: masa de dimineata si de seara san. Si stai linistita, de mancat va manca.

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna! Din ce am citit experienta mea de mamica de 6 luni, si eu de-a lungul timpului stresata ca nu stiu daca ii ajunge cat suge, etc.... (baietelul meu de-abia a trecut de 6 kg la varsta de 6 luni, si s-a nascut cu 3.77kg) pot sa zic urmatoarele: laptele se produce in functie de cerere. Dupa ce suge, se va produce din nou lapte. De fapt se produce chiar in timp ce suge... O asistenta mi-a zis ca la o ora dupa ce suge, cantitatea supta a fost deja inlocuita in proportie de 70%.
    Un mod de a creste productia de lapte e de a te mulge (eu de-abia am inceput si am fost tare nefericita sa vad cat produc... pana sa citesc ca in medie la un muls e normal sa obtii intre 15 si 60ml (din ambii sani!). Asta nu inseamna ca doar atat lapte ai, bebe e mult mai eficient la extrasul laptelui, si pe masura ce creste o face si mai repede!
    Si... se zice ca bebe stie cel mai bine care e cea mai buna dieta pentru el/ea.
    Parca am citit mai demult de autodiversificare la voi... ai incercat sa o pui cu tine la masa? Poate ar vrea sa manance cand mananci si tu si din ce mananci si tu.
    Numai bine, Ozana

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc tuturor pentru rapunsuri. Ma bucur ca nu sunt singura care a trecut prin asta, deci n-am gresit eu major pe undeva. Uf, am scapat!

    Nora mananca singura. De multa vreme. Cu mana in principal si cu lingurita/furculita daca o ajut (nu reuseste sa le "incarce"). Si accepta cam orice: si solide, si lichide, pescuieste zarzavatul din supa/ciorba. In rest, tot ce poate apuca cu degetelele. Orezul il mananca bob cu bob, la fel si mazarea. Dar nu pot sa spun ca dupa 12 boabe de orez si 10 de mazare copilul e satul. Deci nu d'aia refuza mancarea. Daca stau cu ea la masa, vine gramada peste mine si tot nu mananca.

    Revin, nu mai pot sta acum.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ale, laptele nu dispare brusc! Iar daca copila ta stimuleaza sanul, laptele s eproduce in continuare.
    Eu dupa 3 ani+ produc si cu o singura stimulare, seara.
    Iar, formula, personal, nu ii vad rostul.
    Eu zic ca e nevoia de mama, sa te simta langa ea, sa stie ca esti acolo.
    Citeste un pic despre ansia de despartire, intre 6 luni si 2 ani e in plina desfasurare.
    Mai sunt pusee de crestere si la astfel de varste.
    Si, gandeste-te, poate cele 12 boabe si alte 10 ii sunt de ajuns.
    Ia insira un meniul de-al ei pe zi, cu exactitate.(cand ai timp)

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna Alé,
    Locuiesc in Franta si ar fi o placere pentru mine ca pantofii mult doriti sa ajunga la tine. Parintii mei sunt in vizita aici si se intorc in Bucuresti la sfarsitul lunii aprilie. Ar putea sa ii aduca ei si astfel transportul nu ar mai costa nimic.
    Spune-mi daca e ok ptr tine ...
    Raluca

    RăspundețiȘtergere
  9. Gata, am revenit.

    Asa, deci sa zic cu laptele. Va multumesc ca mi-ati reamintit ca laptele se produce pe masura ce se consuma. Pentru ca nu mai simt sanii plini, asa cum erau cand era ea mica, ma intreb daca o mai fi ceva lapte pe-acolo. Mai exact, daca mai e de ajuns. Pentru ca de fapt singura ei masa de lapte e ce de dimineata. In rest, ia cate o gura, doua si o tine asa toata ziua. Si nu sunt intru totul de acord cu ideea ca laptele nu se acumuleaza, pentru ca in timpul zilei, cand suge des sanii sunt moi si par goi, iar dimineata sunt plini si se simte. Deci se acumuleaza totusi ceva.

    E buna si ideea cu teama de separare, desi nu e tocmai indreptatita, ca eu stau tot timpul cu ea. Chiar tot timpul. Rare sunt ocaziile cand plec fara ea. De regula plec dupa ce o culc de pranz si revin fie inainte, fie la scurt timp dupa ce se trezeste. Slava Domnului ca doarme si 4 ore si am timp sa-mi fac si eu unele treburi. Deci nici nu-si da seama ca n-am fost. In rest, stau numai cu ea, si unde sunt eu e si ea si viceversa.

    Sa zic cu mesele: Dimineata, la 8-9-10 lapte. Daca se trezeste devreme, mai trage o repriza de somn pina pe la 11-12. Daca se trezeste la 10, ea ar mai dormi, dar n-o mai culc eu. La trezirea 2, un fruct, de regula banana. Sau mere cu biscuiti, sau mango. Adica un fruct ceva mai solid, nu portocala. In timp ce manainca, mai baga lapte. Adica CU GURA PLINA de banana, baga lapte. Zau ca nu-mi pare nici separare, nici foame, nici sete, nici nimic. Nu stiu de ce face asa.
    Uneori maninca fructele, alteori de abia se atinge. Apoi pe la 2-3, masa de prinz. Care mai nou, e sub forma de omleta. Dupa ce m-am prins ca-i place, am inceput sa i-o inmultesc. Adica pun in ea cartof fiert, mazare din mancarea pe care am gatit-o si de care nu s-a atins si alte pacaliciuri din astea. Adica reciclez. Omleta i-o fac dintr-un singur ou si sa zicem ca isi dubleaza volumul cand ii pun si alte chestii in ea. Uneori o manainca, alteori doar putin. De vreo doua zile am vazut ca daca ii dau guri mici de apa sau suc intre imbucaturi, deschide gura si mai ia.

    Cum spuneam Nora mananca singura. Dar atunci cand ii este foame sau ii place mincarea sau e dispusa sa manince in general. Daca incerc sa o hranesc eu, imi ia lingurita din mana sau culege singura bucatelele din furculita si le baga in gura. In perioada asta in care nu maninca, nu numai ca nu deschide gura, dar intoarce capul, strange buzele si daca insist, imi da mana la o parte. Deci nu vrea, si sa-mi fie clar. Si atunci tre' s-o alerg si sa-i indes in gura.

    Apoi lapte si somn. Cand se trezeste, lapte. Peste vreo ora de la trezire, masa de seara. Din care doar ciuguleste. Pana si din paste, care sunt preferatele ei, a ajuns sa mănânce doar doua-trei fundite. Uneori nu mananica nimic, nimic. Ii dau un iaurt cu cereale ca sa nu se culce cu burta goala. Sunt seri in care incerc pe rand: fructe, mancare gatita, paste, iaurt, paine goala.

    Si am ma observat ca daca mananca bine la prinz, adica tot oul, seara nu se mai atinge de nimic. Cel mult ia doua feliute de banana.

    Astazi a mincat ceva mai bine. La prinz a mancat orez cu ciuperci si cu carnita, iar acum seara am fost la un restaurant si a mincat vreo 4 fundite si vreo 4 cartofi prajiti, plus doua firicele se somon afumat. Si o felie de portocala. Adica mult. In societate nu si-a expimat dorinta de a suge :D am scapat onorabil, fara tras de bluza pe la masa.

    Nu sunt o maniaca cu mancatul copilului, daca e ok si cat de cat in grafic, dar Nora are 8,600 la 1 an si 2 luni. Are un kg sub minimul admis. Si e si mica de inaltime, are doar 72 de cm, desi s-a nascut cu 52.

    Imi lasa senzatia ca ... nu creste.

    Bine ca m-am lamurit cu formula. Deci nu. Si eu am avut ceva e principiu impotriva laptelui praf, dar acum, na, e mai mare si cind n-oi mai alapta-o, poate va avea nevoie de lapte sub o forma sau alta. M-am lamurit si multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  10. Ceska si Ceataluipitigoi, multumesc pentru oferte. O sa intru pe site-uri (de si fr) sa vedem cum e mai ieftin si va dau de veste cum vom face. Oricum n-am rabdare pana in aprilie :D. Uraaaa, o sa am pantofi rosii de rata :D

    RăspundețiȘtergere
  11. Parca l-ai descris pe Philip al meu care face fix la fel. Ar suge intr-una (atunci cand sunt eu acasa), iar daca nu sunt, n-are nici o taina si nu simte nevoia de tzitzi. Cand sunt acasa in schimb, sta aninat de mine f f f mult, pana la epuizare. Epuizarea mea fireste. Cum se plictiseste un moment, cum se cearta cu frati-su, cum ceva nu-i convine, cum se pezinta la "titi". Nu prea il pot lua in brate ziua pentru ca in momentul in care intra in contact cu mine, cere automat tzitzi. Iar Philip are 1 an si 7 luni.
    Noaptea ma trezeste de 4, 5, 6 ori, depinde cum mi-e norocul. Am incercat sa-l intarc, a fost insa de fiecare data mai puternic decat mine si n-am reusit. Cat priveste mancatul, are si el zile intregi cand nu mananca mai nimic, zile cand baga in el tot ce-i dai. Nu stiu ce sa-ti zic, zau!Ah si inca ceva: laptele de vaca, praf etc, il scuipa cu jet cat colo. Nu-l suporta!

    RăspundețiȘtergere
  12. Andreea, nici nu-ti dai seama ce ma bucura ce-mi spui. Evident, nu ma bucur de raul altuia, ca imi imaginez prin ce treci, dar ma bucur ca mai e un bebic care face la fel si nu procedez eu gresit undeva.

    Nu stiu cum sta Philip cu greutatea/inaltimea, dar totusi nu cred ca e asa pricajit ca fi-mea.

    Oricum, eu sunt fericita ca nu se trezeste noaptea pentru tzitzi, ca m-as sui pe pereti. Ca de trezit, se trezeste, dar vorbeste cu jucariile din patut. Le tine o conferinta scurta (cam o juma de ora) si pe urma se culca la loc.

    Sa speram ca perioada asta se datoreaza aparitiei caninilor, care au binevoit sa iasa in gasca, adica toti 4 deodata. Desi la prăjituri, fursecuri sau alte bunatati interzise n-o mai doare nici o gingie.

    RăspundețiȘtergere
  13. Ale, destul de pe scurt, timpul mă omoară. Să-ţi zic cum a fost la noi şi cum am interpretat eu. Deci făcea exact la fel :D.

    Cândva până într-un an a avut o prioadă cu somnul. Încerca să-şi scoată unul dar o zi îi ieşea, 3 nu, 2 da, 5 nu, 1 da, 2 nu...un haos total. Apoi voia să sară o zi şi nu prea-i ieşea, se mai enerva, ne dădeam cu totul pogramul peste cap. Pentru că nu i-am scos eu un somn când 'trebuia' sau nu i l-am băgat. Deci el a fost cel care a făcut, în ritmul lui, chiar dacă nu era ' ca la carte' ( a mamelor cu copii hrăniţi la ore fixe şi program de viaţă la fel).

    Apoi cu alăptatul a fost la fel. A avut perioade când s-ar fi lăsat de tz, altele în care ar fi mâncat şi altceva dar nu-l nimeream. Zile în care sugea la greu şi nu voia nimic altceva, zile în care 'îşi strica foamea' cu tz, zile în care nu se uita la tz (mai rar :) ). Comparativ cu copiii ' la program' era un haos şi un dezastru. Eu însă am sărit faza cu alegratul cu mâncarea după el. Iar acum sunt 100% convinsă că el e cel care a făcut alegerile pntru el şi că le-a făcut bine. Adică acum dacă îi e foame şi io-ncerc să mă eschivez :D şi încerc o tz, să zicem în drum spre casă, îmi zice să mă spăl pe cap cu ea :D

    RăspundețiȘtergere
  14. Bon, deci chiar pe scurt :D
    Formula no way, dacă ar fi dupa mine nici mâncare. Adică să fie la dispoziţie, să te vadă mâncând şi cam atât. Probabil are nevoie de timp să realizeze diferenţa dintre mâncare 'solidă' şi tz. Numai că asta nu înseamnă nimic rău, aş zice din contră. Atunci când o va face va fi ceva conştientizat şi cumva gândit.

    Dacă nu se-nţelege nimic nu mă mir :P

    RăspundețiȘtergere
  15. Asta vroiam si eu sa-ti sugerez: dentitia! E bine ca daca sunteti plecate nu cere, asta inseamna ca nu are nevoie (nici de foame, nici pentru comfort), ci doar ca face asta pentru ca ... esti la indemana. Incearca sa-i distragi un pic atentia. Si incearca laptele de capra. Si am patit asa cu cele mari, nu le trebuia laptele de vaca, am incercat cu cel de capra si incet incet a devenit inlocuitorul pt o masa de lapte (dimineata). Eu cam la 1 an jumate ramasesem la primele doua doar seara cu san, inainte de culcare. Ceea ce, zic eu, e sanatos din toate punctele de vedere.
    Sigur ca nu trebuie s-o intarci, dar nici sa-i umpli burtica doar cu lapte. Deja e nevoie de mai mult.
    Din experienta mea de mama de copii extrem de mofturosi poti sa-ti zic ca toate trei ale mele la fel au mancat (de putin). Cu atat mai mult am incercat sa nu le ofer lapte in schimb, desi greseala asta am cam facut-o cu Maria. O masa, maxim doua de lapte sunt suficiente in 24 de ore. Fie ca e lapte de la san, fie ca e de vaca(capra etc). Formula umple si mai tare stomacelele mici, deci ai grija, nu te duce incolo.
    Daca mananca singura, incurajeaza tendinta asta (asa incerc si eu cu Catrina). Faci foarte bine ca o lasi acolo cu mancarea, singura, ca sa nu mai planga dupa san.

    Sa stii ca nu ti se trezeste peste noapte pentru ca nu i-ai incurajat obiceiul asta (cum de exemplu i-ai facut cu sanul peste zi). Nu stie ca poate ... :). Altfel e foarte greu sa scapi. Caci, intr-adevar, refuzul intampinat cu proteste e dureros ...

    Eu personal mi-am propus ca varsta de intarcare tot cam 18 luni si la Catrina. Pentru ca, sunt convinsa, dincolo de pragul asta devine foarte greu sa te rupi.

    Bafta si pofta mare la papa!

    RăspundețiȘtergere
  16. Parca o descrii pe fii-mea pe la un an jumate!Acum are 2 jumate, deci cred ca imi aduc destul de biine aminte. In plus fata de alte comentarii, as mai zice ca eu am observat ca a avut perioade mai "atarnacioase", adica tot voia la san, sau sa stea mai lipita de mine, inainte de vreun salt important de independenta. Spre exemplu, inainte de a se lansa sa mearga singura (asta e cel mai usor vizibil, dar mai sunt si alte "treceri" majore pt ei, unele greu de perceput, prin care devin din ce in ce mai independenti). ca si cum si-ar aduna o rezerva de siguranta inainte de a se lansa mai departe. Deci, e legat cumva de teama de separare, dar nu in sensul ca s-ar teme de ceva ce deja i s-a intamplat, ci se pregateste pentru ceva ce i se va intampla, evident, fara sa stie lucrul asta.
    Mie mi se pare ca manaca ok, nu mult, dar nici a mea nu manca in cantitati mari decat la ocazii speciale :) Nu stiu dupa ce criterii zici ca are 1 kg sub minimul admis??? Din cate zice graficul pe care-l am de la IOMC, e in limite absolut normale si cu inaltimea si cu greutatea.
    PS Poza e absolut adorabila.

    RăspundețiȘtergere
  17. Dumezeule cat poate fi de scumpa!!!
    Si Lucas face exact la fel. Dupa ce se trezeste a doua oara ne ridicam si mergem direct jos unde il las sa butoneze la combina in timp ce iidau sa manance.

    RăspundețiȘtergere
  18. Ale, Sofia avea la un an si 3 (trei) luni 8.7 kg si 72 de cm. Nora e la un an si 2 (doua) luni la dimensiunile astea, asa ca vezi-ti de treaba cu "nu creste" :D
    Asa e ea, mai delicata.

    RăspundețiȘtergere
  19. Fetelor, m-am linistit definitiv. M-am convins. Fi-mea e un copil normal si ca ea mai sunt multi altii. Din ce mi-ati scris, toate aveti dreptatate cu cate ceva si copiii vostri au facut la fel, sau aproape la fel ca ea.

    Cred ca asta era cel mai important sa constientizez. Ca sa raspund ultimelor comentarii, Alina, cand ma gandesc ca mai am atat de putin pina la 18 luni, imi mai dau o amanare :D nu mi-am propus o varsta pentru intarcare, am presupus mereu ca va fi in jurul varstei de 2 ani, cand o sa ma intorc eu la servici, dar nu stiam cum va fi... Iar acum ma gandesc ce greu o sa-mi fie...

    Lapte de capra n-am incercat, ca n-am de unde, dar i-am dat iaurt de capra sau de oaie cu bivolita. Nimic. Nu bun.

    Ileana, si tu ai dreptate :) fi-mea o ia la picior. De la zi la zi isi face mai mult curaj si pleaca singura. Azi 3 pasi, maine 5, daca o momesc cu bomboane face si 8. Iar in ce priveste graficele, si dr mi-a zis ca e sub greutate (ea s-a nascut mare, 3560 si 52 cm) si nu mai e demult pe curba ei. Plus capraru plus alte grafice, plus stresu meu de la cap.

    Lore, multumesc ca ma faci sa ma iert ca dau copilului sa manance in fata televizorului. Am prins pe TVR 1 o "fereastra" de la 11 in care au pret de vreo 15 minute numai promo-uri si reclame. Este super! Pentru ca la altceva nu se uita la tv.

    Sabina, te imbratisez cu drag si multumesc de incurajare. Delicata, daca zici tu :) Si fii barbata, te faci tu bine :)

    RăspundețiȘtergere
  20. Ceata lui pitigoi, da-mi si mie o adresa de mail sa stabilim detaliile pantofilor rosii de ratza, te rog frumos :)

    RăspundețiȘtergere
  21. Draga Ale, ca sa te linistesc (daca mai e nevoie, caci vad ca fetele dinaintea mea si-au facut datoria :) ):
    - fata mea, avand cam aceeasi varsta cu a ta (diferenta de cateva zile, cred) nu are inca 8 kg; pediatra spune ca e ok si mi-a aratat ca se incadreaza ( e adevarat, la limita inferioara) in graficele oms
    - si la noi, sanul este baza; nu neaparat pentru hrana, cat pentru adormit si pentru linistire; se joaca pe covor, dar mai vine, din cand in cand, sa mai ia cate o gura, dupa care se intoarce la joc; cred ca e un mod de a se asigura ca sunt acolo; eu, nu trupul meu, ci eu, mami
    - am avut si noi lungi perioade de ingrijorare (de ce nu se ingrasa mai mult? de ce nu se inalta mai mult? DE CE nu mananca???). ne-am linistit dupa ce am citit (in muuuulte carti) ca nu e bine sa o fortam. mananca trei boabe de mazare? perfect! atat are nevoie. daca i-ar fi foame, ar plange, mi-ar comunica in vreun fel. asa ca am lasat-o. nemafiind stresata, nemafiind obligata, agresata emotional, a inceput sa priveasca altfel mancarea. poate servi cand si cat vrea ea. foarte important acest lucru! in felul acesta, simte ca ea controleaza lucrurile si ii place. de asemenea, o lasam sa manance singura. are castronase de plastic si un fel de tavita (farfuriuta intinsa, cu compartimente). ii punem acolo bucatele de morcovi, mazare, fasole verde, conopida, carnita etc. si ea alege ce doreste sa manance. foloseste si lingurita, la cereale si piureuri. uneori, iau si eu o lingurita in mana si mai reusesc sa ii strecor cate ceva in gurita. de cele mai multe ori, insa, o las sa se descurce. si, crede-ma, daca ii e foame, orice copil se va descurca
    - intarcatul? hm... prin toamna ziceam ca la un an; la un an, am zis ca sunt sarbatorile (nu ca ar fi fost vreo legatura) si ca o voi face dupa; in ianuarie am amanat pe februarie; iar in februarie mi-am zis ca undeva, in vara, toamna sau poate chiar iarna, va reusi sa se desprinda de mine. oricum, se va desprinde cand va simti ca e sigura pe ea. pana atunci, de ce sa nu ii asigur eu baza?

    CONCLUZIA:
    - e vorba de control (al ei asupra mediului) si de siguranta; oscileaza intre independenta si dependenta. tot ce ai de facut este sa fii langa ea, sa ii zambesti, sa nu te ingrijorezi si sa o lasi sa isi gaseasca drumul intre cele doua. atat :).

    RăspundețiȘtergere
  22. Paste fericit si La multi ani alaturi de cei dragi!

    RăspundețiȘtergere
  23. Paste fericit si La multi ani alaturi de cei dragi!

    RăspundețiȘtergere
  24. Helou,dau buzna cu un premiu...il gasesti pe blogul meu.
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  25. Ce ma bucur ca ai "rezolvat" problema, am citit totul chiar cu nerabdare. Si eu am trecut prin asta.

    Fata mea tocmai cred ca a trecut pritnr-un puseu de crestere. S-a marit!

    Eu spun tuturor ca fata mea a crescut cu tzatza. Are acum 1 an si 9 luni si, pentru ca am lasat-o sa aleaga, acum e e acord sa manance cand ii e foame. In unele zile nimic, alteori 3 mese. Insa abia de la un an jumate a manifestat oarecare interes real pentru solide.

    Eu m-am linistit si cu dr Sears si cu kellymom.com, unde tipa spunea ca fi-sa a reactionat exact ca fi-mea iar baiatul ei a rupt orice inca de mic. Sunt copii si copii. In plus, a propos de crescut, ei cresc in salturi. Probabil ca acum are 1,5 kile mai mult deca atunci cand ai scris. Sau nu, cine stie?

    Multa sanatate.

    RăspundețiȘtergere