joi, 8 octombrie 2009

Nucile de spălat. Bergamota e mai tare ca lavanda


Later edit: Din pricină de stilistică titlul suna agramat. Scuzaţi.

Ca orice mămică în plin proces de hrănire a odraslei din dotare, am o problemă cu petele. De fructe. De biscuiţi. De zacuscă. De piure cu diverse. Obosită de ineficienţa lui Roz şi uiţi de pete, am căutat pe net ceva soluţii noi. Am găsit magicul, magnificul săpun cu bilă de bou. Măcinată de curiozitatea descoperirii, caut review-uri, articole, păreri. În general favorabile, dar cam de reclamă, aşa. Da, e bun, funcţionează, dar n-a zis nimeni: aveam o pată de grăsime/suc de struguri/banane şi au ieşit aşa şi pe dincolo.Dau să-l comand, nu prea e pe stoc pe nicăieri. Mda.

Dar tot cercetând, am găsit o chestie nouă: nucile de spălat. Indicaţiile şi informaţiile arată cam aşa, dar eu vă spun ce-am înţeles: sunt nişte nuci care conţin saponină. Adică o substanţă naturală care face clăbuc şi spală.
Sunt evident, bio(degradabile), se folosesc puţine la un spălat, sunt economicoase în timp, nu strică maşina de spălat, nu dau alergii. Numai chestii bune. Nu parfumează rufele, dar pui ulei esenţial şi te-ai scos. Bun. Să comandăm. Am găsit varianta naturală, naturală, adica săculeţul cu nuci, dar şi varianta prelucrată, adică au făcut nişte francezi detergent lichid din nuci şi l-au parfumat ei. Săculeţul de 1 kg, care se spune că ajunge un an întreg pentru o familie de 4 persoane, 40 RON. O juma de litru de substanţă gata preparată, 37 de spălări, 47 RON. Nu mersi. Luăm nuci. Măcar de curiozitate. Dau să comand pe site, fac cont, bifez, când ajung la transport, am constatat că mă costă transportul jumate de sac de nuci magice. Mai bine fac eu o excursie până în piaţă la 1 mai şi le iau singurică. Mai schimb o vorbă cu vânzătoarea, o impresie, o chestie, scot copilul la aer, etc.

Zis şi făcut. Târguiesc un săculeţ de jumate de kg, să nu risc prea tare, ulei esenţial de bergamotă, alte uleiuri bune de mâncat sau de dat pe faţă şi mă duc acasă într-un suflet să studiez achiziţia şi s-o pun la muncă. Nucile sunt mici, cam de mărimea unei corcoduşe, sunt deja sparte în două, adică n-au miez, iar coaja este sticloasă, săpunoasă. Miros uşor a acru. Simpatice. Am şi doi săculeți mici de pânză în care se pun la spălat.

Booon. Urmez instrucţiunile. Având în vedere că eu spăl la 30-40 de grade, trebuie făcute detergent lichid. Adică se toarnă apă fiartă peste 4-5 nuci, se agită puţin într-un recipient etanş şi apoi se pun în maşină. Nu înainte de a picura ulei esenţial pe săculeţ, să miroasă rufele frumos. Eu am folosit un termos. Pentru că face spumă la agitat şi pentru că prin borcan de sticlă te frige la degete.

În ziua respectivă, aveam de spălat doar lucruri de-ale mele, şi alea toate gri. Dar am zis că o să-mi dau seama dacă sunt curate. Se simt la mână şi la nas. Am parfumat cu bergamotă săculeţul şi am dat drumul. Când le-am scos, miroseau minunat. Şi se simţeau curate. Mi-am zis în gând că mda, poate funcţionează, şi m-am încurajat spunând că adevăratul test va fi la hăinuţele Norei.

Care test sosi azi. Meniul de hăinuţe suna aşa: ciorapi lungi şi pantalonaşi deschişi la culoare murdari în genunchi, şosete murdare pe talpă, body-uri murdare de mâncare, pătate de fructe, cu pufuleţi uscaţi sau măr cu biscuite. Băgate de-a valma în maşină, cu mânecile făcute ghem şi şosetele pe dos. Fac decoctul la termos, torn cu încredere ulei de lavandă, să miroasă hăinuţele a somn bun şi pun maşina la spălat, 40 de grade, program normal. După 50 de minute, rezultatul. Primul impact: miros a bergamotă, nu a lavandă. De ce, nu ştiu. Apoi, una câte una, le-am luat la studiat. Ciorapi, ok. Pantalonaşii bleu, curaţi în genunchi. Ia să vedem biscuiţii, mai sunt? Nu mai sunt. Sigur? Studiez în lumină. Nu mai sunt. Mărul şi dovleacul s-au dus şi ei. Banana şi pruna la post. Body-urile curate, dar încă pătate. Şosetele, curate curate.

În concluzie, funcţionează. Mulţumitor. Trebuie să recunosc că nu credeam. Să vedem acum cât o să mă ţină săculeţul, având în vedere că se pot refolosi aceleaşi 4-5 nuci de 3 ori. Mai scrie în instrucţiuni că pentru rufe albe să pun o lingură de bicarbonat, iar în loc de balsam, oţet alb. Mai am puţin şi mut bucătăria în baie.

Problema zero a rămas nerzolvată. Trebuie să găsesc ceva de scos petele. Sau pot să încerc să le scot cu Colebil, că şi ăla conţine bilă de bou. Aşa a zis mama.

10 comentarii:

  1. Hmmm...Gata, m-ai convins. Le caut si eu:)si sapunul minune, poate se aprovizioneaza intre timp. Pana atunci hranesc copilul dezbracat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Recunosc ca aici am aflat prima data de nucile astea. Interesant, ai dreptate.
    Sa vedem ce ofera si Colebilul, alta chestie pe care o aud aici prima data.
    Eu in cele doua perioade de bebelusie ale frunzelor am ajuns la concluzia ca bluzitele si body-urile patate din greu de toate cele enumerate mai sus de tine nu vor ajunge niciodata la forma si culoarea initiala.
    Si-am renuntat.
    Dar poate ca totusi exista o solutie.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Andreea, e o soluţie şi asta cu dezbrăcatu, dar e cam rece. Astă vară aşa procedam, mai ales la pepene şi alte chestii curgătoare.

    @Dana, faza cu Colebilul era o poanta, facea mama mişto de mine când m-a auzit cu bila de bou.

    RăspundețiȘtergere
  4. multumesc, chiar eram curioasa sa stiu ce-i cu nucile astea, le-am vazut mai demult pe un site si mi-a fost lene pana acum sa caut. o sa iau si eu sa incerc.
    cu petele nush ce sa zic, danae are dreptate, la unele chiar nu exista solutie, poate doar vopsitul in culoare mai inchisa, am si aplicat de cateva ori. nu merita insa banii de vopsea decat daca reusesti sa grupezi cam o juma' e masina de haine de vopsit.
    multe pete ies la spalat la 95 grade, poti sa incerci daca permite eticheta sau daca nu-ti pare rau oricum de lucrul respectiv.

    RăspundețiȘtergere
  5. Hm, la mine nu au scos nici macar o pata de pe hainele albe (cu tot cu sare speciala), nici macar de pe cele colorate. O să încerc să le fac soluţie, le-am pus direct în săculeţ. Am încercat şi la spălat slingurile însă nu îmblânzesc deloc materialul, din contră.
    Testez solutia si revin :)

    RăspundețiȘtergere
  6. @ diana: într-adevăr, pete nu scot, dar murdăria obişnuită, da. Sau pete uşoare, că nu pot sa cred ca mărul cu biscuit nu pătează deloc.

    RăspundețiȘtergere
  7. Hmm...or fi nucile mele naşpa ? :) Pantalonii lui d au rămas murdari pe fund şi în genunchi - dupa parc- după spălarea cu nuci. Hai că m-ai convins să mă apuc să le fierb

    RăspundețiȘtergere
  8. eu am doua solutii:
    - cand sunt la masa cu chestii patatoare, punem in loc de babetica normala, un sort din ala cu maneci, la noi folosesc copii pt pictura in general. e din material impermeabil.
    - spal rufele cu pete urate in felul urmator: inmoi in nappisan (un fel de ... habar n-am, detergent de inmuiere, clasicul aici pt scutece re-folosibile), apoi spal la temperaturi inalte. 60-70, albele (mai ales cu caca/pipi pe ele) chiar la 80-95.

    Detergentul meu e Ariel, adaug si la spalat nappisan. Nu-s foarte ecologica ... dar sunt multumita de rezultate. Mai mutl consumerism fac daca cumpar tot timpul haine. Parerea mea. :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Inca nu am ajuns la alimente datatoare de pete, dar ne mai izbim de fecalo-pete. Si de lapte regurgitat sub forma de branza. Care pateaza galben. Pe alb, ca pe restul cred ca nu se observa. Si pentru toate astea, dar si pe altele asemenea (vin rosu pe hainele Printzului Consort sau mancare (pe ale mele cand aveam burta) folosesc numai V-Roz. Si da rezultate: pun direct pe pata, apoi adaug si in masina de spalat. Ca-n reclamele de pe vremea cand ma uitam la tv. Functioneaza in 100% din cazuri. Si spal la 40 grade.

    RăspundețiȘtergere